Soorten insuline

Pati├źnten met diabetes moeten meerdere keren per dag insuline spuiten. Insuline is een hormoon in het lichaam dat wordt afgescheiden door de alvleesklier. Dit hormoon zorgt er voor dat de bloedglucose wordt opgenomen in de lichaamscellen om te dienen als energie.

Bloedsuiker te laag (Hypoglykemie)

Hypoglykemie en hyperglykemie kunnen regelmatig voorkomen bij mensen met diabetes mellitus. Deze typische verschijnselen bij diabetes kunnen levensgevaarlijk zijn. Het is daarom van belang goed met je bloedsuikerwaarden om te gaan Bij de behandeling van diabetes mellitus wordt gestreefd naar een normaal glucosegehalte van het bloed (bloedsuiker).

Bloedsuiker te hoog (Hyperglykemie)

Hyperglykemie en hypoglykemie kunnen regelmatig voorkomen bij mensen met diabetes. Deze typische verschijnselen bij suikerziekte kunnen levensgevaarlijk zijn. Het is daarom van belang goed met je bloedsuikerwaarden om te gaan Bij de behandeling van diabetes mellitus wordt gestreefd naar een normaal glucosegehalte van het bloed (bloedsuiker).

Effectieve Behandeling Pijn bij Diabetes

Een nieuwe behandeling bij de bestrijding van pijn bij diabetes mellitus blijkt heel effectief. Het gaat om een zogenaamde ruggenmergstimulatie, waarbij een elektrode tegen het ruggenmerg wordt geplaatst die pulsen afgeeft aan de zenuwbanen.

Diabetes en bewegen

Beweging is goed voor iedereen, een slogan dat je vaak hoort. Waarom is lichaamsbeweging zo goed en wat kan je hiermee bereiken? Dagelijks voldoende bewegen met de kettlebell verkleint de kans op het krijgen van diabetes type 2. Daarnaast verkleint dagelijks bewegen de kans op bijkomende gevolgen van diabetes als je al suikerziekte hebt. Wat […]

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes wordt door velen ook wel zwangerschapssuiker genoemd. Het is een soort diabetes die tijdelijk is en die meteen over gaat na de bevalling. Vanaf de 24e week van de zwangerschap kunnen vrouwen het krijgen.   De medische term voor zwangerschapsdiabetes is diabetes gravidarum.   Door de zwangerschap verandert er veel in het lichaam van […]

Symptomen suikerziekte

Vaak hebben mensen al jarenlang vage klachten waarvan ze niet denken dat het bij diabetes hoort. Het zijn vaak algemene symptomen zoals vermoeidheid en futloos zijn. Niet iedereen heeft dus duidelijke klachten die bij suikerziekte horen. Wat zijn nou de meest voorkomende symptomen bij diabetes type 2? Symptomen suikerziekte die veel voorkomen Hieronder vind je […]

Diabetes type 2

Diabetes heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een sterk groeiende chronische aandoening. In Nederland zijn op dit moment bijna 1 miljoen mensen met diabetes waarvan het merendeel (90%) diabetes type 2 heeft. De verwachtingen van het RIVM zijn dat, bij ongewijzigd beleid, het aantal mensen met diabetes in 2025 stijgt tot 1,3 miljoen. Het […]

Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 is er sprake van een verminderde werking van de alvleesklier (pancreas). Bij deze soort van suikerziekte zijn de b├Ętacellen van de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier grotendeels vernietigd. Daardoor is de werking sterk verminderd en wordt er niet of nauwelijks insuline aangemaakt.

Wat is suikerziekte?

Suikerziekte, oftewel Diabetes Mellitus, is een chronische stofwisselingsziekte waarbij er een insuline-tekort is.   De alvleesklier oftewel pancreas (verantwoordelijk voor de aanmaak van insuline) produceert te weinig van het hormoon insuline.