Maagverkleiningsoperatie van invloed op Diabetes

Uit Italiaans onderzoek (The Lancet) blijkt dat maagverkleiningsoperaties een effectieve aanpak te zijn voor voor obese patiënten met diabetes type 2. De helft van deze patiënten blijft ook op langere termijn vrij van diabetes. Eerdere studies wezen ook al uit dat maagverkleiningen kunnen helpen om op korte termijn van diabetes type 2 af te komen. Dit nieuwe onderzoek […]

Enterovirus verhoogt kans op diabetes

Uit Taiwanees wetenschappelijk onderzoek (zie bron) is gebleken dat kinderen die besmet zijn met het enterovirus 50% meer kans hebben om diabetes type 1 te ontwikkelen. Dit een belangrijk gegeven in de strijd tegen diabetes. Waardoor ontstaat diabetes type 1? De echte oorzaak van het ontwikkelen van diabetes is nog onbekend. Wetenschappers denken aan een […]

Onderzoek: Vet rond Bloedvaten veroorzaakt Diabetes

Onderzoekers zijn weer een stapje dichterbij bij de oorzaak van diabetes. Vetafzetting rond de bloedvaten blijkt de kans op diabetes mellitus te verhogen. Met deze ontdekking komen Nederlandse wetenschappers van het VUmc voor het eerst dichter bij het antwoord op de vraag hoe ’suikerziekte’ bij mensen met overgewicht ontstaat. Dat obesitas tot diabetes kan leiden […]

Eetstoornis vergroot de kans op Diabetes

Uit onderzoek van professor P. de Jonge van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt  dat mensen met een eetstoornis ruim twee keer zoveel risico hebben om later diabetes te krijgen. Dat concludeert prof. P. de Jonge van het UMCG uit een mondiaal onderzoek naar het verband tussen diabetes en psychische stoornissen.

Voorlichting staar en diabetes

Op woensdag 26 februari 2014 organiseert het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden een voorlichtingsbijeenkomst over staar en diabetes in het oog. Oogarts Leo de Jong geeft uitleg over staar. Oogarts Leo Fick bespreekt het onderwerp suikerziekte in het oog.Aan de hand van foto’s en een film geven de oogartsen uitleg over de diagnose en verschillende […]

Onbewust teveel zout

Uit promotieonderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (Rug) blijkt dat patiënten met chronische nierschade vaak onbewust te veel zout binnen krijgen. Het gaat om een inname van gemiddeld dertien gram keukenzout per dag. Dat is meer dan twee keer de maximale aanbevolen hoeveelheid van vijf tot zes gram per dag. Dit meldt Gezondheidsnet.