Als je diabetes hebt is het van groot belang dat je gezond en regelmatig eet. Alcohol en drugsgebruik gaan in het algemeen niet samen met een gezond en regelmatig eetpatroon. Gebruik van alcohol en drugs geeft een grote kans op ontregeling van de diabetes met ernstige gevolgen voor de gezondheid op lange termijn.
Alcohol en diabetes is geen goede combinatie. Het grootste gevaar voor diabetici bij het drinken van alcohol is te sterke verlaging van de bloedsuikerspiegel, ook wel hypoglykemie of hypo genoemd.
Dat komt omdat bij gebruik van alcohol en bij een te lage glucose of bloedsuikerspiegel, de lever geen glucose uit zijn reserves kan afgeven. De lever zal eerst de alcohol willen afbreken.
Dit risico is bij de consumptie van gemiddelde hoeveelheden alcohol al aanwezig. Het wordt versterkt door afwezigheid van voedsel.
Een veelgestelde vraag van mensen met diabetes is
Mag ik alcohol drinken als ik diabetes heb?
Het antwoord op deze vraag is ja. Ook mensen met suikerziekte kunnen best een glaasje alcohol drinken. Zoals het ook voor niet-diabetici geldt, drink met mate.
Wat wordt er verstaan onder het drinken met mate? Voor mannen betekent dit maximaal 2 glaxen alcohol per dag. Vrouwen daarentegen maximaal één glas per dag.
Je kan beter geen alcohol drinken als
- je ooit een ontsteking van de alvleesklier hebben gehad,
- mensen met neuropathie (beschadigde zenuwen) of mensen met te veel vetstoffen in het bloed (cholesterol, triglyceriden).
Gebruik je insuline of bloedsuikerverlagende medicijnen? Let op: alcohol kan de bloedsuiker verlagen. U kunt dan bijvoorbeeld ’s nachts ongemerkt een hypo krijgen (te lage bloedsuiker), na een drankje eerder die avond. Combineer het glaasje met wat koolhydraten zoals een paar toastjes. Worst, kaas of pinda’s helpen niet!
Na het sporten alcohol gedronken?
Dan hebt u meer kans op een hypo. Check uw bloedsuiker en neem eventueel extra koolhydraten.
Goed om te weten: in alcohol zitten veel calorieën. En in sommige drankjes zit extra veel suiker, zoals likeur en advocaat.