Diabetes is een aandoening die bij verwaarlozing van de symptomen kan leiden tot ernstige klachten en complicaties.
Het is dus van belang om regelmatig je bloedsuikerwaarden te controleren zodat je weet wat je bloedglucosespiegel doet.
Door middel van een glucosemeter (bloedsuikermeter) kun je je bloedsuikerwaarden meten op dat moment.
Een klein drupje bloed op de meetstrip is voldoende voor de meter om een indicatie aan te geven van de waarden van het bloedsuikergehalte. Een glucosemeter is vrij nauwkeurig maar er kunnen kleine afwijkingen in zitten van de echte waarde.
Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende glucosemeters te verkrijgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel zal ik je uitleggen waar je op moet letten bij aanschaf van een bloedsuikermeter.
Waarom je bloedsuiker meten?
De hoeveelheid bloedglucose in je bloed verandert steeds. Dat komt door voeding, inspanning, emoties en wisselende omstandigheden: je leven is tenslotte niet elke dag hetzelfde.
Het doel van de behandeling van diabetes is een zo normaal mogelijke en regelmatige bloedglucose: tussen de 4 en 8 mmol/l.
Om dat te bereiken pas je je voeding aan en kun je insuline spuiten of tabletten slikken. Om te weten of je inderdaad binnen die grenzen blijft, meet je regelmatig je bloedglucose.
Daardoor kom je erachter of jouw bloedglucose (te) hoog of (te) laag is. Op den duur leer waardoor je bloedglucose daalt of stijgt.
Om een goed inzicht te krijgen in je suikerspiegels is het beste om regelmatig te controleren.
Dit betekent niet dat je bij alles wat je doet moet meten. Je kunt het beste meten op nuttige momenten. Dat geldt zowel voor insuline- als tabletgebruikers.
Geschikte meetmomenten zijn:
• voor het slapengaan: om te voorkomen dat je een hypo krijgt
• nuchter: deze waarde is een graadmeter voor het verdere verloop van de dag (tot maximaal 6,9 mmol/l is prima)
• (1 à 2 uur) voor of na het eten: aan deze waarden kun je aflezen of jouw behandeling en dosering goed is (tussen de 4 en 8 mmol/l)
Hoe werkt een glucosemeter
Voor het controleren van je bloedsuikerwaarden heb je een bloedglucosemeter nodig, een prikpen met een naaldje en teststrips. Je prikt aan de zijkant van je (schone) vingertop, zodat er een druppeltje bloed verschijnt.
Het druppeltje bloed breng je dan aan op een teststrip. Na enkele tellen geeft de glucosemeter de waarde aan van je bloedglucose op dat moment.
Een goede bloedglucose ligt tussen 4 en 8 mmol/l; nuchter mag die waarde maximaal 6,9 mmol/l zijn.
Mmol/l staat voor millimol per liter. Dit is een maat die aangeeft hoeveel mmol glucose per liter in je bloed aanwezig is.
Er zijn veel soorten meters met verschillende mogelijkheden. Zo zijn er meters waarbij je ook op andere plaatsen kunt prikken of meters met een groot geheugen.
Sommige meters kunnen gekoppeld worden aan een computerprogramma dat de waarden uitleest.
Het is soms zelfs mogelijk de resultaten via e-mail te delen met je behandelaar. Denk daarom goed na over wat je met een meter wilt.
Bespreek het eventueel met de diabetesverpleegkundige, die vaak meerdere meters kan laten zien.
Hieronder volgt een opsomming van de meest voorkomende merken (fabrikanten) van glucosemeters;
Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur waaraan een apparaat moet voldoen. De prijzen variëren van € 24,95 tot maar liefst € 149,95.
Daarnaast vergoedt de zorgverzekering niet altijd een glucosemeter. Het is dus verstandig om je goed te orienteren bij de aanschaf van een glucosemeter en je goed te informeren wat de voorwaarden zijn voor vergoeding.
Overigens kun je vaak goedkoop een startset aanschaffen. Een startset bevat over het algemeen het volgende:
- glucosemeter
- prikpen
- naaldjes (lancetten)
- teststrips
- etui
De startersets zijn vaak goedkoop of zelfs gratis te verkrijgen. De testrips en de naaldjes zijn echter relatief gezien wel prijzig.
Continue glucosemeters
Daarnaast bestaan er ook continue glucosemeters.
Een continue glucosemeter is een glucosesensor die om de paar minuten de bloedglucose meet. Dat doet het via een naaldje, dat de bloedsuiker meet in het vocht onder de huid (dus niet in het bloed zelf).
De meting wordt omgerekend naar een bloedsuikerwaarde in mmol/l. Zodra de bloedsuiker te hoog of te laag dreigt te worden geeft de sensor een seintje.
Binnenkort zul je van de bekende merken glucosemeters een review kunnen lezen.