Diabetes en bewegen

Beweging is goed voor iedereen, een slogan dat je vaak hoort. Waarom is lichaamsbeweging zo goed en wat kan je hiermee bereiken?

Dagelijks voldoende bewegen met de kettlebell verkleint de kans op het krijgen van diabetes type 2.

Daarnaast verkleint dagelijks bewegen de kans op bijkomende gevolgen van diabetes als je al suikerziekte hebt.

Wat wordt er nu precies verstaan onder dagelijks bewegen?

De vraag is vaak wat voldoende bewegen is. Elke dag minstens een half uur flink te bewegen is het beste en wordt daarom vaak geadviseerd. Deze 30 minuten kunnen verspreid over de dag zijn. Denk hierbij aan intensief wandelen of fietsen. Wil je daarnaast ook afvallen, beweeg dan tenminste een uur intensief.

Waarom is beweging zo goed?

glucose (suiker) wordt makkelijker uit het bloed gehaald en de bloedglucosepiegel daalt;Doordat je beweegt heeft het lichaam brandstoffen nodig. Deze worden gehaald uit de bloedsuikers.
vetten worden verbrand: een handige hulp om gewicht te verliezen of om op gewicht te blijven; Naast de verbranding van bloedglucose wordt er ook vet verbrand.
spieren worden sterker en botten worden steviger; door regelmatig te bewegen krijgen je spieren de kans om zich te ontwikkelen waardoor ze sterker worden.
je voelt je fitter en minder moe, het helpt ook tegen stress; Bij voldoende beweging zul je je energieker voelen.
goed voor het hart en bloedvaten en de bloeddruk. Doordat bij inspanning de spieren voorzien moeten worden van zuurstof zal de bloedstroom op gang komen. Een regelmatige bloedstroom zorgt ervoor dat de vaten soepel blijven.

Zoals je kunt lezen is beweging niet alleen goed om diabetes te voorkomen maar heeft het ook allemaal positieve bijwerkingen op je algehele gezondheid.

Nu je weet hoe belangrijk het is om regelmatig te bewegen is het tijd voor actie.
Veel mensen weten dat bewegen gezond is alleen doen ze het niet. Veel gehoorde smoezen zijn;

1. Ik heb altijd al een hekel gehad aan sport
Vervang ‘sport’ eens door ‘bewegen’ en het klinkt al heel anders. Regelmatig een flink stuk wandelen is ook goed, en misschien net dat opstapje naar een intensievere sport. Probeer eens in uw pauze een flink stuk te wandelen. Zoek een manier van bewegen die bij u past. Dat kan ook dansen of golf zijn.

2. Ik wil wel maar ik houd het nooit vol
Waarom houd je het niet vol? Probeer realistische doelen te stellen zodat je ze ook echt kan halen. Werk met kleine stappen over een langere periode. Hierdoor verklein je de kans op blessures en raak je beter gemotiveerd. Samen bewegen met iemand anders kan ook een manier zijn om beweging vol te houden. Je kan elkaar motiveren waardoor je het langer kan volhouden.

3. Ik stop maar weer, want ik val toch niet af
Stel bewegen en sporten niet gelijk met afvallen. Verwacht niet dat de kilo’s er meteen afvliegen. Een strak lichaam krijgt u niet van twee keer joggen en staat ook in combinatie met punt 4. De eerste zichtbare veranderingen treden pas op na twaalf weken geregeld sporten. Heb dus het geduld en wees realistisch. Door te bewegen voel je je ook gezonder, aantrekkelijker en beter gehumeurd.

4. Als ik minder eet val ik toch ook af?
Elk pondje komt door het mondje. Dus ja, minder eten zorgt voor minder masse. Toch is een combinatie van bewegen en minder (lees, verantwoorder) eten de beste manier. Een goede balans tussen voeding en beweging vermindert bijvoorbeeld de kans op diabetes type 2 met vijftig procent. Diabetespatiënten die veel bewegen, hebben vaak minder medicijnen nodig. Als we het puur over uiterlijk hebben: een six-pack en strakke billen krijgt u natuurlijk niet van een dieet.

5. Sport doet pijn
Laat u niet ontmoedigen door een beetje spierpijn of vermoeidheid in het begin. Het lichaam moet weer wennen aan extra beweging. Zorg daarom voor een geleidelijke opbouw: streef niet naar honderd push ups binnen een week, maar neem er maanden of desnoods jaren de tijd voor. Een goede warming-up en cooling-down kan een hoop ellende voorkomen. Let wel: lichte pijn mag best en is zelfs nodig voor een goed stel stalen biceps.

6. Ik voel me zo futloos, het werk en de kinderen slokken al mijn energie op
Juist dan: gaan! Want dé remedie tegen een futloos gevoel is actie. Mensen die meer bewegen hebben minder kans op depressies. Al tijdens het sporten maakt vermoeidheid plaats voor nieuwe energie. Probeer bewegen ook in te passen in uw dagelijks leven: breng de kinderen met de fiets naar school en ga lunchwandelen. Ook kleine beetjes helpen. Of ga zelf ook zwemmen tijdens de zwemles van de kinderen of samen met andere ouders stevig wandelen.

7. Ik heb een te drukke agenda
Kies een sportactiviteit die niet aan tijd of locatie gebonden is, zoals hardlopen of racefietsen. Veel op reis? Pak voortaan ook sportschoenen in en zoek in het hotel de fitnessruimte op of begin de dag met een half uurtje joggen of zwemmen – veel zakenhotels hebben een zwembad en in het water verbruik je gemiddeld 333 calorieën in dertig minuten: dat scheelt weer als de zakenlunch iets zwaarder uitvalt.

8. Sporten gezond? Op mijn leeftijd krijg je er alleen maar blessures van
De sport die je van jongsaf aan beoefent, is meestal ook het meest geschikt als u ouder wordt. Houd dus vast aan oude gewoontes. Accepteer wel dat het allemaal iets minder snel en lenig gaat. U kunt beter iets langer dan iets intensiever trainen: zo voorkomt u blessures. Bent u nu echt te oud voor het veteranenvoetbal? Uit onderzoek blijken de volgende sporten erg geschikt voor 55-plussers: golf, fitness, roeien, wandelen, zwemmen, nordic walken, paardrijden en ouderengym.

9. Een abonnement op de sportschool is wel erg duur
Waarom wil je perse naar de sportschool? Je zit dan vaak vast aan een abonnement en vaak ga je de eerste 2 maanden vol goede moed heen en vervolgens wordt het minder en minder. Of je zit alleen op de hometrainer wat tv te kijken…
Wat dacht om bijvoorbeeld te gaan lopen met een hardloopclub in de buurt. Vaak zijn dit gratis initiatieven vanuit de buurt om met zijn allen te gaan lopen onder begeleiding van een trainer. Het kan motiverend zijn om samen met anderen te gaan bewegen. Denk aan wandelgroepen, sportverenigingen of activiteiten voor senioren. Bij de meeste gemeenten is daar informatie over te krijgen.

10. Ach, ik fiets toch al elke dag naar mijn werk
Fietst u minimaal tien minuten achter elkaar terwijl uw hartslag omhoog gaat en u sneller ademt? Dan is dat prima. Maar uw dagelijkse fietstocht is geen excuus om niet te hoeven sporten. Om flink spierkracht, conditie en een strak lijf op te bouwen, is heen en weer naar het werk peddelen niet genoeg.

Genoeg reden om te gaan sporten dus!