Diabetes type 2

diabetes type 2Diabetes heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een sterk groeiende chronische aandoening.

In Nederland zijn op dit moment bijna 1 miljoen mensen met diabetes waarvan het merendeel (90%) diabetes type 2 heeft.

De verwachtingen van het RIVM zijn dat, bij ongewijzigd beleid, het aantal mensen met diabetes in 2025 stijgt tot 1,3 miljoen. Het is een zogenaamde ‘welvaartsziekte’.

De verschillen met suikerziekte type 1

Het verschil met suikerziekte type 1 is dat de alvleesklier wel insuline aanmaakt maar in verhouding te weinig. Er is teveel glucose in het bloed aanwezig waardoor er hoge bloedsuikerwaarden ontstaan.

Daarnaast zijn de insulinereceptoren minder gevoelig voor de de insuline waardoor er geen glucose opgenomen kan worden in de spiercellen.

Zonder goed werkende insuline kan het lichaam niet genoeg suiker uit het bloed halen. De bloedglucosespiegel blijft dan te hoog.

Vaak zie je ook dat het cholesterol en de bloeddruk te hoog zijn.

Het kan soms jaren duren voordat er echt sprake is van diabetes. Kenmerkend voor Diabetes type 2 is vaak de lange aanloop waarin ongemerkt al dingen misgaan in het lichaam en er lichamelijke kwaaltjes ontstaan.

Veel mensen hebben dan ook al heel lang overgewicht, een hoge bloeddruk en te hoog cholesterolgehalte.

Zoals je kunt lezen ontstaat in veel gevallen diabetes type 2 als gevolg van een ongezonde leefstijl en overgewicht.

Toch kunnen dunne mensen ook diabetes mellitus krijgen.

Daarnaast speelt ook erfelijkheid een belangrijke rol. Vaak ondergaan mensen met diabetes type 2 in eerste instantie een dieet om de glucose-inname te beperken. Hierbij speelt beweging en sporten een grote rol.

Mocht dit niet voldoende zijn dan zorgen tabletten en/of insuline voor een betere opname of stimulatie voor aanmaak van de insuline.

Symptomen van diabetes type 2

Doordat diabetes type 2 vaak langzaam begint, merk je het nauwelijks. Veel klachten zijn ook zo vaag, dat mensen er niet mee naar de huisarts gaan.Vaak denken mensen dat het wel overgaat of dat het een griepje is

Hierdoor komt het voor dat mensen er jarenlang mee rondlopen zonder dat ze het weten.

Diabetes type 2 is vaak te herkennen aan één of meer van deze klachten:

  • vaak dorst en veel moeten plassen
  • veel moe zijn en toch een goede nachtrust hebben
  • last van de ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien
  • wondjes die slecht genezen
  • kortademigheid bij inspanning of pijn in de benen bij het lopen
  • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking

Herken je één van deze symptomen? Ga dan naar je eigen huisarts bij twijfel of lees hier meer achtergrondinformatie van de symptomen suikerziekte.

Is er behandeling mogelijk?

Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen, voedings- en bewegingsadviezen. Als de bloedsuikerspiegel met tabletten niet meer laag genoeg blijft, moet iemand daarnaast ook insuline erbij gaan spuiten.

Gezond eten en beweging zijn voor mensen met diabetes type 2 minstens zo belangrijk als medicijnen.

Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat het lichaam beter reageert op het hormoon insuline. Bij diabetes type 2 is ongevoeligheid voor insuline een groot probleem. Beweging verbetert de gevoeligheid voor insuline en kan je bloedsuikerwaarden stabiel houden.

Vaak worden dus tabletten voorgeschreven door de dokter. Er zijn verschillende soorten medicijnen om het bloedsuiker te verlagen.

Je ziet vaak een combinatie van tabletten en cholesterol en bloeddrukverlagende medicijnen. De meest voorkomende tabletten (stofnamen) zijn vaak;

  • Metformine: dit middel komt het meeste voor bij diabetes type 2 patiënten. Het zorgt ervoor dat de lever minder bloedsuiker aanmaakt. Maar het doet nog meer: het heeft ook een goede invloed op de bloedvaten. Bovendien is dit medicijn handig voor mensen met overgewicht (obesitas), want je komt er niet/nauwelijks van aan. Dit in tegenstelling tot sommige andere diabetesmedicijnen.
  • Sulfonylureumderivaten: zoals tolbutamide, gliclazide, glimepiride, en glibenclamide. Deze middelen stimuleren de alvleesklier voor meer afgifte van insuline. Doordat er meer insuline aanwezig is zal het lichaam meer glucose uit het bloed kunnen halen en daardoor daalt de bloedsuikerspiegel. Ook worden de cellen waarschijnlijk gevoeliger voor insuline.
  • Thiazolidinedionen: vooral pioglitazon. Deze middelen maken de lichaamscellen gevoeliger voor insuline, zodat de bloedsuiker beter kan worden opgenomen. Het is niet zo geschikt voor mensen met lever- of hartproblemen. Om die reden zijn medicijnen met rosiglitazon vanaf eind 2010 in Europa niet meer verkrijgbaar.
  • Meglitiniden: zoals repaglinide. Dit middel zorgt ervoor dat de alvleesklier meer insuline aanmaakt. Ze werken heel kort en snel, dus precies voor de duur van een maaltijd. Dit middel wordt niet vaak voorgeschreven.

Diabetes type 2 voorkomen

Hoewel het in sommige gevallen erfelijk kan zijn kun je er in veel gevallen veel aan doen om de kans op diabetes type te verkleinen. Hieronder volgen een paar belangrijke tips:

  • regelmatig bewegen; dagelijks minimaal 20 minuten intensief bewegen (fietsen, traplopen, wandelen)
  • let op uw gewicht; probeer een gezond BMI te hebben.
  • eet gezond(er); let op wat u eet. Eet met mate en probeer eens wat minder koolhydraatrijke producten (pasta’s etc.) te laten staan
  • stoppen met roken; naast dat het niet goed is voor u longen geeft roken ook een verhoogde kans op diabetes.