Voetafwijkingen (diabetische voet) komen bij patiënten met suikerziekte relatief vaak voor.
Patiënten die langer dan zes tot zeven jaar diabetes mellitus hebben, ontwikkelen vaker (ongeveer 40%) voetafwijkingen. Deze voetafwijkingen kunnen op den duur tot ernstige problemen leiden.
Omdat, als gevolg van de diabetes, het normale gevoel verminderd is, worden beschadigingen en wondjes aan de voeten (te) laat opgemerkt.
Een klein wondje bij de voet lijkt onschuldig, maar het kan leiden tot zeer ernstige infecties. Als gevolg van deze infectie raakt de bloedglucosespiegel ontregeld.
Als voetinfecties verwaarloosd worden of onvoldoende behandeld worden, kan dit op langere termijn zelfs tot amputatie leiden! Vroegtijdige intensieve wondbehandeling voorkomt onnodige complicaties!
Vraag daarom bij twijfel over een wond aan je voet direct advies aan je behandelend arts.
Een diabetische voet is een verzamelnaam voor voetafwijkingen bij mensen met suikerziekte.
Vaak komen de voetafwijkingen in combinatie voor, als gevolg van zenuwstoornissen, bloedvatstoornissen en stijfheid van de voetgewrichten.
Deze stoornissen maken de voet erg kwetsbaar. Kleine ongevallen kunnen leiden tot een ulcus (zweer) en ernstige infecties.
Zo kan het voorkomen dat mensen met diabetes door de aantasting van gevoelszenuwen (sensibele neuropathie) een verwonding niet opmerken.
Ook kan de voet, door de beschadiging van de zenuwen die de spieren aansturen (motorische neuropathie), een afwijkende stand ontwikkelen. Dit kan resulteren in een zogenaamde klauwstand van de voorvoet. Hierdoor verandert de drukbelasting van de voeten en tenen en wordt er op sommige plaatsen overmatig eelt gevormd.
Een bloeduitstorting verborgen onder het eelt kan het begin zijn van een ulcus.
Door de aantasting van de onwillekeurige zenuwen (autonome neuropathie) kan de zweetproductie verminderen met als gevolg een kwetsbare, droge huid met kloofjes die erg gevoelig is voor infecties.
In de praktijk wordt de ernst van een ulcus nog te vaak onderschat. Maar als er niet tijdig wordt ingegrepen kan een genezing van een ulcus maanden duren. In die periode is de voet extra kwetsbaar voor infecties.
Gaat het ontstaan van een infectie gepaard met een verminderde bloedtoevoer van de voeten, dan kan dit uiteindelijk leiden tot een amputatie van bijvoorbeeld een teen en in zeer ernstige gevallen van een voet of onderbeen.
De meeste voetzweren bij patiënten met diabetes mellitus type 2 zijn het gevolg van slecht zittende schoenen of voetafwijkingen die drukplekken veeroorzaken.
Adviezen ter voorkoming van voetproblemen:
- Inspecteer je voeten dagelijks. Let op roodheid, blaren, wondjes, likdoorns, eeltranden, kloven en plaatselijke warmte. Gebruik zo nodig een spiegel of als je dat zelf niet kunt laat dit door een ander (huisgenoot) doen. Neem bij afwijkingen direct contact op met uw behandelend arts of podotherapeut;
- Laat eelt en likdoorns door een ervaren pedicure met diabetesaantekening of podotherapeut verwijderen. Gebruik nooit likdoornpleisters;
- Knip de nagels van de tenen recht af, dus niet tot in de nagelhoeken;
- Was de voeten regelmatig, maar neem geen voetenbadjes. Vermijd te koude of te warme temperatuur bij het wassen. Droog de voeten goed, maar voorzichtig deppend af en wrijf ze in met een dunne olie of geschikte vette voetcrème tegen uitdroging;
- Gebruik bij koude voeten geen kruik maar liever slaapsokken.
- Gebruik het soort schoeisel dat is geadviseerd door uw arts of podotherapeut. Schoenen dienen in ieder geval stevig, voldoende wijd en hoog in de voorvoet te zijn en goed te sluiten om de hiel. Een veter- of klittenbandsluiting over de wreef heeft de voorkeur;
- Draag deze schoenen altijd, dus ook binnenshuis;
- Inspecteer dagelijks de schoenen aan de binnenkant op steentjes, spijkers en harde richels en klop ze voor gebruik uit;
- Koop nieuwe schoenen zo laat mogelijk op de dag, omdat uw voeten dan zijn opgezet. Loop nieuwe schoenen goed in;
- Gebruik gave sokken of kousen zonder harde naden of stoppen. Verschoon deze dagelijks. Vermijd strak elastiek in sokken of kousen;
- Gebruik nooit gaas en verband ’ter bescherming’ van de voet. Dit neemt namelijk ruimte in de schoen in en geeft daarmee plaatselijk een toename van druk. Wondjes zo dun mogelijk verbinden en het verband regelmatig verwisselen.
- Bewegen is goed voor de bloedsomloop, dus ook voor de voeten. Fiets of loop elke dag een stuk;
Wees dus extra alert op je voeten en ga raadpleeg bij twijfel ALTIJD je behandelend arts of diabtesverpleegkundige.