Een gezonde bloedsuikerspiegel: vermijd suikers!

We zijn iedere dag bezig met het eten en drinken van verschillende soorten voedsel en dranken, waarbij we van alles ons lichaam in gooien. Sommige mensen letten goed op wat er wordt gegeten en gedronken maar helaas geldt dit niet voor de meerderheid.

De meeste mensen kopen wat er in de supermarkt wordt aangeboden en dat is niet altijd even goed voor ons lichaam.

Veel producten in de gewone supermarkt zitten vol met geraffineerde suiker, een gevaarlijk goedje voor ons lichaam. Iets waar het grote merendeel van de suikerconsumenten de gevolgen niet van kent.

Slecht voor je gezondheid

De gevaren van geraffineerde suiker zijn niet in allemaal in één simpel overzichtje te zetten, maar we zetten er een paar belangrijke op een rijtje. Suiker zoals wij, moderne westerlingen ‘suiker’ het kennen, bevat geen enkele gezonde voedingsstof en zorgt direct voor een piek in de bloedsuikerspiegel. Ons lichaam heeft het onnodig moeilijk met het verwerken van geraffineerde suikers, met ernstige gevolgen van dien. Voorbeelden:

  • Suiker zorgt dat je bloedsuikerspiegel direct stijgt en daarna weer inzakt, waardoor je minder energie hebt en last krijgt van bijvoorbeeld de bekende after-dinner dip. Meer gevolgen hiervan zijn: hongergevoel, een suikerverslaving en een continu slap, futloos en moe gevoel.
  • Suiker zorgt voor ontstekingen in het lichaam.
  • Suiker maakt dik, het wordt opgeslagen als vet.
  • Suiker voedt schimmels waardoor huidaandoeningen vrij spel hebben.
  • Een tekort vitamine- en mineralentekort: omdat er in suiker geen vitaminen en mineralen voorkomen, haalt het lichaam deze ergens anders uit vandaan om de geraffineerde suiker af te kunnen breken. Hierdoor ontstaat een tekort in je lichaam wat uiteindelijk zorgt voor een slecht immuunsysteem.
  • Tot slot is suiker voor een groot deel verantwoordelijk voor veel aandoeningen, van ‘klein’ (eczeem, migraine, stress, astma, slapeloosheid of juist oververmoeidheid, darmproblemen, allergieën) tot groot (hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes).

Goed opletten

Zelf goed opletten tijdens het boodschappen doen is dus belangrijk, draai verpakkingen om en bekijk het etiket en de ingrediënten. Het grootste deel van de supermarktproducten bevat suiker, ook al kun je dat niet voorstellen: soepen, ‘verse’ salades, brood, kwark en yoghurt, sauzen, broodbeleg, pasta’s, bijna alle frisdranken en zelfs in vlees en vis.

Om het de consument nog moeilijker te maken , geven sommige fabrikanten suiker een andere naam. Wees voorzichtig en let goed op de verborgen suikers.

Als je een van de volgende namen op de achterkant van een verpakking ziet staan, zit er suiker in het product: alle vormen waar glucose, fructose of suiker bij staat, sacharose, sucrose, maltodextrine, maltose, en melasse. Dat zal net wat meer tijd kosten met boodschappen doen, maar het is de moeite waard!

Gezonde opties

Allereerst: welke suiker dan ook is in een te grote hoeveelheid niet goed voor je lichaam. Maar we kunnen nou eenmaal niet zonder een zoet smaakje bij sommige producten zoals snacks, ijs of voor sommigen in de thee of koffie (hoewel dit snel genoeg went als je het eruit laat!). Kies voor gezonde vervangers van geraffineerde suiker.

Er zijn verschillende voorbeelden van gezondere suikers zoals honing, ahornsiroop of agave siroop. Nog betere opties zijn kokosbloesemsuiker (100% natuurlijk) of ongezoete vanillepoeder voor in de ijsjes, taarten en snacks. Deze poeders met een van natura zoete smaak bevatten in tegenstelling tot geraffineerde suiker wel een lading vitaminen en mineralen en worden door het lichaam als natuurlijke voeding verwerkt wat een stuk beter voor je is.

Natuurlijk is het geen gezonde keuze om suiker in alle producten te vervangen. De beste oplossing is om suikervrij te leren eten. Suiker zit ten oprechte in veel producten waardoor je alleen maar zal genieten van een intensere en puurdere smaak als er geen suiker in zit.

Ga een leuke uitdaging aan zoete snacks te maken van natuurlijke ingrediënten! Hiervan zal je extra genieten en je houdt lichaam een stuk gezonder!