Effectieve Behandeling Pijn bij Diabetes

Een nieuwe behandeling bij de bestrijding van pijn bij diabetes mellitus blijkt heel effectief. Het gaat om een zogenaamde ruggenmergstimulatie, waarbij een elektrode tegen het ruggenmerg wordt geplaatst die pulsen afgeeft aan de zenuwbanen.

Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Cecile de Vos van de Universiteit Twente. Diabetici kunnen een brandende of stekende pijn hebben in voeten, onderbenen en soms ook de handen. Die pijn is lastig te behandelen met pijnstillers. Maar bij ruggenmergstimulatie daalde de intensiteit van de pijn van 8 naar 2, op een schaal van 1 tot 10. De Vos deed het onderzoek onder 60 patiënten die alle andere vormen van pijnstilling al zonder succes hadden geprobeerd.

De pulsen die de stimulator afgeeft, zorgen ervoor dat de pijnsignalen die bijvoorbeeld vanuit de voeten worden afgegeven, niet of veel minder worden gevoeld. De methode wordt al toegepast bij patiënten met pijn na een rugoperatie, maar nog niet bij diabetici.

Significant
Het onderzoek werd gedaan in het Medisch Spectrum Twente. Volgens een woordvoerder van dat ziekenhuis is de onderzochte groep patiënten groot genoeg om te zeggen dat de methode werkt. Hij rekent erop dat ruggenmergstimulatie ook gaat gelden als erkende behandeling van pijn bij diabetes, maar het College voor zorgverzekeringen moet dat nog goedkeuren. Dat zal enkele maanden duren, verwacht hij.

In Nederland staan 800.000 mensen geregistreerd als diabetespatiënt. Van hen heeft 14 procent last van pijn. Bij een groot deel van deze patiënten is de pijn niet met reguliere middelen te bestrijden, zegt de woordvoerder, maar precieze aantallen kan hij niet geven.

bron: BNR