Enterovirus verhoogt kans op diabetes

Uit Taiwanees wetenschappelijk onderzoek (zie bron) is gebleken dat kinderen die besmet zijn met het enterovirus 50% meer kans hebben om diabetes type 1 te ontwikkelen. Dit een belangrijk gegeven in de strijd tegen diabetes.

Waardoor ontstaat diabetes type 1?

De echte oorzaak van het ontwikkelen van diabetes is nog onbekend. Wetenschappers denken aan een ingewikkelde samenloop van omstandigheden met allerlei belangrijke spelers: het afweersysteem, genetische aanleg en bijvoorbeeld ook virussen die het afweersysteem uit evenwicht brengen.

Verkoudheid (enterovirus)

Taiwanese onderzoekers bekeken de zogeheten enterovirussen: die komen heel vaak voor, en in verschillende vormen zoals verkoudheid of buikgriep. De onderzoekers volgden acht jaar (2000-2008) lang een grote groep kinderen.

Groter risico op diabetes

Kinderen die een enterovirus hadden gehad, kregen veel vaker diabetes type 1 dan de kinderen zonder infectie (50 procent vaker).

Dat is geen verrassing, want daar waren al eerder aanwijzingen voor. Het is nog niet duidelijk hoe lang na een besmetting het risico verhoogd is. Het is daarom van belang om ook verkoudheden te voorkomen.

bron: wetenschappelijk onderzoek vakblad Diabetologia