Hart en Vaatziekten

Bij veel mensen met diabetes type 2 is er een verhoogde kans op problemen met het hart en de vaten.

Uit onderzoek blijkt dat deze personen vier keer zoveel kans hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Waarom hebben diabetes patiënten een verhoogde kans?

Door diabetes worden de vaten in het lichaam dikker en stugger en er is een verhoogde kans dat ze beschadigd raken.

Vetten in het bloed blijven gemakkelijker kleven aan de wand van de bloedvaten, waardoor de vaten vernauwen (atherosclerose).

Het bloed stroomt hierdoor minder makkelijk door het menselijk lichaam waardoor andere organen minder bloed en zuurstof kunnen krijgen.

Dit kan weer leiden tot een hartinfarct of een hersenbloeding.

Onderzoek hart- en vaatziekten

Mensen met diabetes type 2 hebben een grote kans om hart- en vaatziekten te krijgen.

Hoe dat precies gebeurt is niet helemaal duidelijk.

Uit onderzoek (Dr. R.P.F. Dullaart, 2001) blijkt dat de hoeveelheid vetdeeltjes met een hoge dichtheid (HDL) verhoogd is.

Deze vetdeeltjes helpen bij het vervoeren van vetstoffen als cholesterol en triglyceriden door het bloed. Bij een verhoogde hoeveelheid triglyceriden blijkt het aantal HDL deeltjes ook verhoogd.

Bij bindweefselcellen lieten de onderzoekers zien dat kleine HDL-deeltjes helpen om het cholesterol vanuit de cel naar buiten te vervoeren.

De onderzoekers konden dit beïnvloeden met medicijnen die de hoeveelheid cholesterol en triglyceriden omlaag brengen.

Ze concluderen dat er een soort compensatiemechanisme aanwezig is bij mensen met diabetes type 2 met een te hoge hoeveelheid triglyceriden in het bloed.

Kort gezegd zorgen de kleine HDL-deeltjes er voor dat de hoeveelheid cholesterol in het bloed omlaag gaat wanneer er veel triglyceriden in het bloed zitten.

Wat zijn normale tryglyceridenwaarden?

De waarden van je triglyceriden kan je niet zelf bepalen maar worden door een arts gemeten.

Bij gezonde personen is de waarde van het aantal tryglyceriden maximaal 150.

Is de waarde hoger dan 200 dan is er sprake van een verhoogd niveau van triglyceriden en bij een waarde hoger dan 500 is er sprake van een groot risico.

Eiwit PLTP

Verder bleek uit het onderzoek dat de hoeveelheid van het eiwit PLTP (phospholipid transfer protein) is verhoogd bij mensen met diabetes type 2.

PLTP is betrokken bij de stofwisseling van kleine HDL-deeltjes en de aanmaak van vetdeeltjes rijk aan triglyceriden.

De onderzoekers vonden een verband tussen het eiwit PLTP en verdikking van de vaatwand van de halsslagader. Dat wijst op het begin van hart- en vaatziekten.

Toekomstig onderzoek moet laten zien of PLTP inderdaad het risico op hart- en vaatziekten kan voorspellen. De onderzoekers willen ook in de toekomst bekijken of het remmen van de hoeveelheid PLTP kan dienen om hart- en vaatziekten te behandelen of te voorkomen.

Behandeling

Artsen schrijven over het algemeen medicijnen voor, bijvoorbeeld tegen hoge bloeddruk en trombose, en om het cholesterol te verlagen.

Ook zijn er allerlei operaties aan hart en bloedvaten. Maar dat zijn eigenlijk middelen als het probleem al geschiedt is. Het is daarom ook beter om de problemen voor te zijn, of zo vroeg mogelijk aan te pakken.

Wat kan je zelf doen?

Het menselijk lichaam heeft vet nodig. We slaan vetten op als reserve “energie”, maar ons lichaam ziet een overschot aan energie eigenlijk als een uitzondering.

De werking van ons lichaam zorgt er voor dat we een tijdje zonder veel voedsel en koolhydraten kunnen leven.

In de huidige westerse cultuur, hebben we echter altijd meer dan genoeg voedsel met hoge energie waarden. Ons lichaam blijft dus alsmaar reserves opslaan, en zo worden we langzaam maar zeker te dik.

Hierbij ontstaan dan de herkenbare problemen van overgewicht, maar ook interne problemen zoals te hoge cholesterol- en triglycridenwaarden.

Met een aantal leefregels kun je de kans op hart- en vaatziekten kleiner maken;

  • Bewegen; neem wat vaker de fiets of de trap in plaats van de lift. Probeer ook eens om dagelijks een rondje te lopen in je pauze.
  • Op je voeding letten; vermijd zoveel mogelijk voeding met verzadigde vetten (lees meer over cholesterol verlagen met voeding)
  • Op je gewicht letten en zo nodig iets afvallen. Een paar kilo maakt al veel verschil
  • Stoppen met roken
  • Op uw cholesterolgehalte (laten) letten
  • Op uw bloeddruk (laten) letten.