Koolhydraatarm dieet: Het geheim van koolhydraten

Koolhydraten maken een belangrijk deel uit van onze voeding, je hebt waarschijnlijk wel gehoord dat minder koolhydraten zorgt voor een afname van jouw gewicht. In dit artikel nemen we het koolhydraatarme dieet onder de loep en laat ik zien wat er nodig is voor het verliezen van gewicht met een koolhydraatarm dieet.

In dit artikel ga je ontdekken hoe je kunt afvallen met een koolhydraatarm dieet en hoe je direct van start kunt.

De gedachte achter een koolhydraatarm dieet

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een koolhydraatarm dieet sneller resultaat geeft dan een dieet met veel koolhydraten. Je verbrandt volgens dit onderzoek ongeveer 250 calorieën meer (per dag) dan iemand die een dieet met veel koolhydraten volgt. Een koolhydraatarm dieet geeft je de mogelijkheid om al jouw overtollige vet definitief te verliezen.

Principes van een koolhydraatarm dieet

Koolhydraten vinden we in bijna al onze voeding. Granen en suikers zijn de grootste bron van koolhydraten. Pasta, brood, frisdrank, rijst, snoep en dergelijke voeding past dus absoluut niet binnen een koolhydraatarm dieet.

Wat niet past binnen een koolhydraatarm dieet:

  • Brood, pasta, rijst en andere koolhydraatrijke voeding
  • Suikers uit frisdrank, sap en talloze andere producten

Tijdens het koolhydraatarme dieet is het de bedoeling om koolhydraatrijke voeding uit de weg te gaan. Vervang deze voeding voor gezonde producten met voldoende vitamines en mineralen. Groente en eiwitrijke producten passen uitstekend binnen een koolhydraatarm dieet. Eet deze voeding om volgens de principes van het koolhydraatarm dieet gewicht te verliezen.

Wat wel past binnen een koolhydraatarm dieet:

  • Kip, vis, kalkoen, eieren en mager rundvlees
  • Verschillende soorten groente en een klein beetje fruit
  • Zaden en noten
  • Plantaardige olie (olijfolie, kokosolie, zonnebloemolie)
  • Bonen

Koolhydraatarme voeding na jouw dieet

Pas je de regels van het koolhydraatarme dieet goed toe? Dan is het eenvoudig om af te vallen en merk je dat dit niet eens een hongerig gevoel geeft. Koolhydraatrijke voeding vervang je door koolhydraatarme voeding, op deze manier houd je gemakkelijk de balans.

Ben je voldoende afgevallen? Dan is het belangrijk om de balans te vinden. Je mag best eens rijst of aardappelen eten, maar het liefst een stuk minder dan voorheen. Op deze manier behoud je jouw nieuwe gewicht en reken je af met het Jojo-effect.

Boodschappen doen en direct van start

Ben je er klaar voor om te starten met een koolhydraatarm dieet? Dan is het een kwestie van boodschappen doen en je kunt direct van start. Voordat je boodschappen doet, ga je echter eerst alle ‘ongezonde’ voeding uit jouw kasten verwijderen. Pasta, rijst, brood en andere koolhydraatrijke producten mag je voor een deel weggooien. Een veel kleiner deel van deze voeding past binnen jouw nieuwe dieet. De komende tijd moet je iets vaker naar de supermarkt, het is belangrijk om verse groente altijd op voorraad te hebben.

Ben je er klaar voor? Kies voor een balans waarbij je jezelf prettig voelt. Een koolhydraatarm dieet geeft je de gelegenheid om langzaam af te vallen, met een blijvend resultaat. Geef het koolhydraatarm dieet een kans, binnen 1 tot 2 weken merk je al dat het werkt.

Nog meer goede tips om af te vallen?

ook handig: Fitness tips