Onbewust teveel zout

Uit promotieonderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (Rug) blijkt dat patiënten met chronische nierschade vaak onbewust te veel zout binnen krijgen. Het gaat om een inname van gemiddeld dertien gram keukenzout per dag. Dat is meer dan twee keer de maximale aanbevolen hoeveelheid van vijf tot zes gram per dag. Dit meldt Gezondheidsnet.

In het onderzoek werden de effecten onderzocht van zoutbeperking als behandeling van patiënten met diabetes (suikerziekte) met daarbij een chronische nierziekte. Een beperking in de hoeveelheid zout in de voeding blijkt het eiwitverlies (het lekken van eiwitten door de filter van de nieren) en de bloeddruk van deze diabetespatiënten te verlagen.

Ook heeft zoutbeperking een gunstig effect op het cholesterolgehalte in het bloed, het ontstaan van ontstekingen en de bindweefselvorming. De conclusie van het onderzoek van promovendus Arjen Kwakernaak  is dat zoutbeperking een effectieve leefstijlinterventie is voor diabetespatiënten met nierziekten.

De ontdekking van het teveel aan zout in de voeding werd gedaan in een onderzoek naar het effect van leefstijlfactoren op nierziekten. D onderzoeker stelde vast dat overgewicht en een appelvormig lichaam, waarbij het lichaamsvet vooral rond de buik zit, het risico op nierschade verhogen. Dit geldt voor zowel gezonde mensen als nierpatiënten.

Het overgewicht leidt tot een een verhoogde druk in de kleine bloedvaatjes van de nieren waardoor uiteindelijk nierschade ontstaat.