Onderzoek: Vet rond Bloedvaten veroorzaakt Diabetes

Onderzoekers zijn weer een stapje dichterbij bij de oorzaak van diabetes. Vetafzetting rond de bloedvaten blijkt de kans op diabetes mellitus te verhogen. Met deze ontdekking komen Nederlandse wetenschappers van het VUmc voor het eerst dichter bij het antwoord op de vraag hoe ’suikerziekte’ bij mensen met overgewicht ontstaat.

Dat obesitas tot diabetes kan leiden was in principe al bekend, maar nu is ook een mechanisme daarbij gevonden. „Te veel lichaamsvet blijkt namelijk de glucose- of bloedsuikerhuishouding te verstoren”, verklaart onderzoeker dr. Rick Meijer zijn diabetesstudie waarop hij gisteren aan het VU medisch centrum in Amsterdam promoveerde. „Door een afdekkend laagje vet rondom de aderen, we noemen dat perivasculair vet, kan het lichaam minder goed ’suiker’ uit bloed opnemen. Het dekt de aderen als het ware af.”

Insuline, een hormoon, stimuleert de opname van bloedsuiker door het hele lichaam. Daarnaast is het verantwoordelijk voor verwijding van de bloedvaten in de allerkleinste bloedvaten, de zogenoemde microcirculatie. Onder invloed van insuline worden bloedvaten wijder, zodat weefsels glucose beter opnemen. Bij mensen met overgewicht en obesitas blijkt sprake van afgenomen vaatverwijding in reactie op insuline.

Verstoring

Rick Meijer, vasculair geneeskundige van het VUmc, komt tot deze vaststelling na onderzoek bij onder meer vijftien slanke en achttien obese vrouwen. Ook bleek de samenstelling van het lichaamsvet te verschillen: obese mensen hebben een grotere vetcelgrootte dan slanke mensen, hetgeen tot verstoring van de signaaloverdracht in de glucosehuishouding kan leiden. „Wanneer de hoeveelheid vet toeneemt, vertoont het tekenen van ontsteking.”

Eerder keken Meijer en zijn collega’s naar het perivasculaire vet van muizen, waar eenzelfde mechanisme zichtbaar was. Meijer: „Toekomstig onderzoek moet uitwijzen hoe de kennis over dit vet kan worden gebruikt om mensen met overgewicht en diabetes te kunnen helpen.”