Patiënten met diabetes moeten meerdere keren per dag insuline spuiten. Insuline is een hormoon in het lichaam dat wordt afgescheiden door de alvleesklier. Dit hormoon zorgt er voor dat de bloedglucose wordt opgenomen in de lichaamscellen om te dienen als energie.
Bij personen met diabetes is toediening van insuline noodzakelijk omdat het lichaam zelf te weinig aanmaakt. Er zijn echter vele soorten insuline en daarom vind je hieronder een overzicht van de diverse soorten insuline. De insulines worden ingedeeld op hun werkingsduur.
- Snelwerkende insuline
- Ultrasnelwerkende insuline
- Traagwerkende insuline
- Ultra-traagwerkende insuline
- Mix insuline
Snelwerkende insuline
Deze insuline wordt ook wel kortwerkende of ‘gewone’ insuline genoemd. Het begint te werken na ongeveer 20 à 30 minuten en werkt gedurende 6 tot 8 uur na de injectie. De maximale werking is 1 à 3 uur na de injectie (vb. Actrapid en Regular Humuline). Deze insuline is helder.
Bij een behandeling met deze insuline zijn meerdere injecties per dag nodig. Tussenmaaltijden zijn daarom aan te raden, omdat deze insulines enkele uren na de maaltijd nog steeds een belangrijke werking hebben en anders kunnen zorgen voor een te lage bloedsuikerspiegel.
Utrasnelwerkende insuline
Dit is zeer snelwerkende insuline die direct voor of net na een maaltijd ingenomen kan worden. Deze insuline begint binnen 15 minuten te werken na de injectie en werkt gedurende 2 à 5 uur later. De maximale werking is 30 à 70 minuten na de injectie (vb. Humalog, Novorapid). Ook deze insuline is helder.
Ook bij deze behandeling met dit soort insuline zijn steeds meerdere injecties per dag nodig.
Tussenmaaltijden zijn niet nodig omdat deze insuline zeer snel uitgewerkt is. Indien er toch een tussendoortje genomen wordt, kan men best vooraf een kleine hoeveelheid ultrasnelwerkende insuline spuiten.
Behandeling met dit soort insuline vraagt een goed inzicht in de wisselwerking tussen insuline en activiteit.
Traagwerkende insuline
Deze insuline begint te werken na 2 à 3 uur en werkt gedurende ± 22u na de injectie (NPH-insuline). Dit type wordt vaak ’s avonds gebruikt vanwege de lange werking.
Eigenlijk is het een snelwerkende insuline, waaraan een bindingsmiddel is toegevoegd, waardoor ze trager in de bloedbaan komt en dus trager werkt. Deze insuline is troebel.
Deze insuline moet steeds tot een homogeen mengsel gerold worden voordat het geïnjecteerd wordt. Door de pen op en neer te kantelen krijg je ook een homogeen mengsel.
Ultra-traagwerkende insuline
Deze insuline begint te werken na 2 à 4 uur en werkt gedurende ± 24u (vb. Ultratard®). Deze insuline is net zoals de hierboven beschreven insuline troebel (gebonden aan een overmaat van bindmiddel waardoor ze nog veel trager gaan werken).
Deze insuline moet steeds tot een homogeen mengsel gerold worden vooraleer in te spuiten. Ze bestaat niet in penvullingen.
Gemengde insuline
Deze insuline begint te werken na 20 à 30 minuten en werkt gedurende 24u (vb. Mixtard®). Deze insuline is troebel. Het is een mengsel van een hoeveelheid snelwerkende insuline en een hoeveelheid traagwerkende insuline. Ze worden meestal 2 maal per dag ingenomen; voor het ontbijt en voor de avondmaaltijd.