Vaak hebben mensen al jarenlang vage klachten waarvan ze niet denken dat het bij diabetes hoort.
Het zijn vaak algemene symptomen zoals vermoeidheid en futloos zijn.
Niet iedereen heeft dus duidelijke klachten die bij suikerziekte horen. Wat zijn nou de meest voorkomende symptomen bij diabetes type 2?
Symptomen suikerziekte die veel voorkomen
Hieronder vind je een opsomming van veel voorkomende suikerziekte symptomen. Je hoeft echt niet alle verschijnselen te vertonen om diabetes te hebben. Bij elke symptoom staat een korte toelichting waarom dit kenmerkend is voor suikerziekte.
- droge mond en veel dorst hebben
- veel plassen
- veel moe zijn
- naar aceton ruikende uitademingslucht (ketose)
- last van de ogen (branderig gevoel, wazig zien)
- slecht genezende wondjes
Droge mond en veel dorst hebben
Waarom hebben diabetes patiënten vaak dorst en een droge mond?
Als iemand suikerziekte heeft, wordt er te weinig insuline door het lichaam gemaakt of kan de insuline niet goed werken.
De bloedsuiker kan dan niet snel genoeg de lichaamscellen in, en blijft daardoor dus in het bloed aanwezig. De bloedglucosespiegel wordt te hoog.
Als het bloedglucose boven een bepaalde drempelwaarde komt, wordt de glucose door de nieren uit het bloed gehaald om beschadiging van het lichaam te voorkomen.
De glucose wordt dan via de urine uitgeplast. Doordat er daardoor ook meer vocht het lichaam verlaat, ontstaat de vele dorst.
Doordat de glucose niet in de cellen komt krijgt het lichaam onvoldoende brandstof. Het lichaam gaat dan de vetreserves gebruiken, waardoor men meestal afvalt.
Vaak vermoeid zijn
Een ander verschijnsel die vaak voorkomt bij diabetes is vermoeidheid. Suikerziekte kan op een directe manier en indirecte manier leiden tot een gevoel van vermoeidheid. Als de bloedsuikerwaarde in uw lichaam te hoog is probeert uw lichaam die kwijt te raken.
Dit begint wanneer de bloedsuiker hoger is dan 10 mmol per liter (dit kan voor sommige personen iets afwijken). Als de glucose niet in de cellen komt (door een tekort aan insuline) en deze niet van brandstof worden voorzien, dan kunt u zich moe en uitgeput voelen doordat de energie uit uw eten niet komt waar het nodig is.
Op deze manier kan een hoge bloedglucose tot gevoelens van vermoeidheid leiden.
Een andere reden waarom u zich moe kan voelen is de zogenaamde diabetes burnout.
Dit kan ontstaan wanneer u ontmoedigt bent geraakt over uw diabetesregulatie. Bijvoorbeeld als u het idee heeft de diabetes onvoldoende onder controle te hebben ondanks alle inspanningen die u verricht.
Natuurlijk kunnen er ook heel andere oorzaken zijn voor de vermoeidheid zoals bijvoorbeeld drukte op het werk, griep, stress of een depressie.
Waarom kan de aceton geur een symptoom zijn?
Suikerziekte symptomen die ook regelmatig voorkomen zijn een acetongeur. Zoals je gelezen hebt is er bij diabetes sprake van een verminderde opname van de bloedglucose. Doordat de bloedsuiker niet in de lichaamscellen komt maar in het bloed blijft is er een tekort aan brandstof.
Het lichaam gaat dan de vetreserves aanspreken als brandstof als alternatief. Bij de verbranding van de vetten ontstaat een afvalproduct dat ruikt naar aceton.
Hierdoor kunnen de adem en huid van iemand met diabetes kunnen naar aceton ruiken.
Last van de ogen hebben
Wist je dat diabetes de grootste veroorzaker van blindheid is in Europa? Oogproblemen door diabetes wordt ook wel ‘diabetische retinopathie’ genoemd.
Waarom krijgen juist patiënten met diabetes last van de ogen?
Suikerziekte beschadigt de kleine bloedvaatjes in de ogen. Die gaan makkelijk bloeden en zorgen voor kleine littekens.
Doordat de nieuw aangelegde bloedvaatjes vaak zo teer zijn gaan ook deze vaak weer kapot. Na een tijdje gaan mensen dan slechter zien. Zonder behandeling kan iemand in het ergste geval blind worden.
Wondjes die slecht genezen
Veel mensen met diabetes krijgen last van hun voeten. Dat heet ook wel ‘diabetische voet‘.
In het ergste geval moeten mensen een teen of voet amputeren, of zelfs een been. het is daarom erg belangrijk dat patiënten hun voeten goed verzorgen en checken. Dat voorkomt veel problemen voor nu en in de toekomst.
Net zoals bij de oogproblemen kunnen de kleine bloedvaatjes en zenuwen beschadigd raken door suikerziekte.
Het bloed stroomt minder goed door de vaten. Daardoor stroomt het bloed minder goed door de benen en voeten.
Ook hebben mensen vaak een verminderd gevoel in de benen en voeten. Wanneer je minder gevoel hebt in je voeten, merk je een wondje niet zo snel op.
Het wondje kan gaan ontsteken en een zweer worden. Een zweer heet met een medisch woord ‘ulcus’ en kan voor vele nare complicaties zorgen.
Door minder gevoel in de voeten kunnen mensen ook in een andere houding gaan lopen. Dat kan leiden tot vervorming van voeten en drukplekken (decubitus). Onder een eeltplek kunnen ongemerkt ontstekingen zitten.
Bij mensen met diabetes genezen wondjes ook minder snel. Hierdoor is de behandeling van wondjes een stuk lastiger. Soms lukt de behandeling niet goed. Dan moet een teen, voet of zelfs been eraf worden gehaald door middel van amputatie.
Herken je één of meer van bovenstaande suikerziekte symptomen? Let dan goed op en raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.Door goed op te letten en op tijd behandelen kan je veel problemen voorkomen.