Voorlichting staar en diabetes

Op woensdag 26 februari 2014 organiseert het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden een voorlichtingsbijeenkomst over staar en diabetes in het oog. Oogarts Leo de Jong geeft uitleg over staar. Oogarts Leo Fick bespreekt het onderwerp suikerziekte in het oog.Aan de hand van foto’s en een film geven de oogartsen uitleg over de diagnose en verschillende behandelmogelijkheden. Het programma duurt van 17.00 tot 18.30 uur en vindt plaats in de Grote Zaal van het ziekenhuis.

Wat is staar?

Staar is een veel voorkomende aandoening die ontstaat door vertroebeling van de ooglens. Een aangeboren afwijking of ongeval kunnen de oorzaak zijn, maar in de meeste gevallen is de veroudering van het weefsel de boosdoener. Iemand die staar heeft ziet de wereld niet meer helemaal scherp. Een staaroperatie kan dan uitkomst bieden. Hierbij wordt de troebele ooglens vervangen door een heldere kunststof lens, waardoor het zicht van de patiënt aanzienlijk verbetert.

Suikerziekte in het oog

Suikerziekte (Diabetes mellitus) is een aandoening waarbij een verstoring optreedt in de glucosestofwisseling in het lichaam. Als gevolg van suikerziekte kunnen ook afwijkingen ontstaan aan de ogen. Er bestaat vooral een grotere gevoeligheid voor aandoeningen aan het netvlies. Zonder dat direct het zien wordt aangetast kunnen er toch afwijkingen aanwezig zijn in het netvlies. Dit kan in het uiterste geval leiden tot een blijvend verminderd gezichtsvermogen. Hoe langer de suikerziekte bestaat hoe groter het risico op een netvliesafwijking. Daarom is het verstandig ook de ogen te laten controleren als er suikerziekte is vastgesteld.

Aanmelden

Ben je geïnteresseerd in de bijeenkomst? Kijk dan op de website De toegang voor de voorlichtingsbijeenkomst is gratis.Aanmelden kan via www.zuwehofpoort.nl of T 0348 42 74 46.